14 Nisan 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği halihazırda faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar durumlarını Yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir.
Kocaeli’de bugün kuyum yetki belgesi ilk kez Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç’a verildi. Koç’un iş yerinde gerçekleşen takdim töreniyle Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya tarafından Kuyum Yetki Belgesi takdim edildi. Takdim törenine Ticaret Bakanlığı Başmüfettişleri Cengiz Turgut, Kazım Kamil Coşkun, Kocaeli İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya katıldı.
Takdim töreninde sözü alan Kocaeli İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya şu ifadeleri kullandı: “Bu iş Türkiye’de alan olarak acil düzenlenmeye ihtiyacı olan bir sektördü. Ticaret Bakanlığı sektörün temsilcileriyle bir araya gelerek bu işin alım satımlarıyla ilgili sorunları birlikte çalışarak ilk belgesini vereceğimiz yetki belgesiyle ilgili düzenlemeler yapılmış oldu. Bu sektör için hayırlı olmasını diliyoruz.
Bu işi yapacak arkadaşlarımızın helal haram ayrımı yaparak çalışacaklarına eminiz. Kimlerin bu işi yapabileceğini bu yönetmelikle düzenlenmiş oldu. Herkes her istediği işi istediği şekilde yapamayacak. Belirli standartlar içinde hem ülkemize hem kendisine kazandıracak olan yetki belgesinin hazırlanmasında ciddi emekleri var. Kurumumuzla entegre şekilde çalışmalarını gerçekleştirdi. Bu belgenin de Kocaeli’de ilk ona verilmesini hak etmiş bir esnafımız. Onun şahsında büyün esnafımıza bol çalışmalar diliyorum. Yıl sonuna kadar herkes bu belgeyi almak zorunda'' dedi.
Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, “Kuyumculuk zor bir ticarettir. Bu meslekte karakteri yüksek olanlar altına şekil verir. Ama karakteri zayıf olanlara altın şekil verir. Biz altının esiri değil de altına şekil vermeye çalışıyoruz. Bu belgeyi aslında Kocaeli’ndeki tüm kuyumcular adına alıyoruz. Ama bununla beraber 10 yıllık bir emeğimiz var. Başa geldiğimizden beri kuyumculuğun bir yasası olmadığını ve bununla beraber bir yol açmaya çalıştık. Bundan sonraki yolda bazı eksiklikler bazı yönetmeliklerle katkıda bulunulacaktır” ifadelerine yer verdi.
BAşkanımız Nuri Koç açıklamalarının devamında ise, “Kocaeli’nde ticari atraksiyonu dolu yönde yaptırmaya çalıştık. Tüketicinin en az kaça satacağı ve en yüksek kaça alacağı konusunda bir ekran var ve tüketiciye bunu en sağlıklı şekilde görüyor. Bununla beraber Türkiye’de 24 civarında kuyumcu odası var. Maalesef diğerleri kuyumcular derneği. Bu yönetmeliğin en önemlisi ustalık belgesi. En büyük arzumuz bizim de denetim noktasında bir kereye mahsus sayıya bakılmaksızın Türkiye’deki tüm derneklerin bir odaya çevrilmesi. Ve bunun yetki belgesiyle koordineli iyi bir iş çıkacağına inanıyoruz. Tekrar teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.